Böcker som blivit filmer

Det går inte att bortse från att när det kommer till bokvärlden finns det så gott som obegränsat med verk att ta del av. Många av de allra bästa böckerna har också blivit till filmer. Ibland blir resultatet riktigt bra medan det i andra fall inte blir ett hyfsat resultat. Det finns många exempel på riktigt bra filmer som faktiskt grundat sig på böcker! Ibland har kvalitén varit så bra attt man inte vetat om att filmerna tidigare varit böcker.

En fråga som aldrig tycks bli för gammal för att ställa är vad som var bäst – boken eller filmen? De allra flesta brukar uppleva att böckerna är bättre. Men jag tycker att det är orättvist att ens jämföra. En bok kan ta runt 15 timmar eller mer att läsa färdigt. Denna bok kan göras om till en film som är en och en halv timme. Det går inte att jämföra på det sättet. Dessutom måste manusskribenter och regissörer själva tolka boken för att filmen ska bli så bra som möjligt, så självklart blir det subjektivt.

Här tänkte jag ge några exempel på när böcker blivit till riktigt bra filmer.

Sagan om Ringen

Det är väldigt svårt att skriva om böcker som blivit till filmer utan att ta upp Sagan om Ringen. Den första Sagan om Ringen-boken (The fellowship of the ring) utgavs av JRR Tolkien redan 1954. Först 2001 skulle Sagan om Ringen komma att bli film. Succén blev enorm. I min mening är Sagan om Ringen en av de absolut bästa filmerna som gjorts. Någonsin!

Böcker som blivit filmer

Om du är inne på den här sidan har du nästan garanterat sett Sagan om Ringen någon gång. Ifall du inte har gjort det finns det inget annat att göra än att ladda upp med popcorn, dra ned persiennerna och se alla på en gång allihopa!

James Bond

Något många inte vet är att James Bond faktiskt ursprungligen är en bok. Det var Ian Flemming som skrev serien om Agent 007. När man sedan började producera filmer baserade på Ian Flemmings karaktär Agent 007 var det nog ingen som kunde föreställa sig vilken enorm succé det skulle bli.

Böcker som blivit filmer

I dag är James Bond en av världens mest kända franchises inom filmvärlden. Det har släppts massvis av filmer och alla har nog sin alldeles egna Bond-favorit. Jag personligen tycker att Sean Connery är den bästa James Bond hittills. Däremot tycker jag även att Daniel Craig gör ett bra jobb. En åsikt som många cineaster inte håller med om!

Hunger Games

Hunger Games är en filmserie som utspelar sig i en dystopisk värld. Det är en elit som styr världen och de som bor i ytterområdena har det allt annat än lätt. Det finns något som heter Hungerspelen. Det är när de fattiga distrikten måste ta fram två stycken unga kämpar som ska slåss på liv och död. De blir till någon sorts blandning mellan gladiatorerna på romartiden och dagens Paradise Hotel-stjärnor. Det är en galen tanke att det blir en glad mediehändelse när ungdomar tvingas dö när de slåss mot varandra.

Böcker som blivit filmer

Hunger Games är alltså byggd på en bok. Jag kan verkligen rekommendera boken som jag läste efter att jag sett filmen. Bägge två är väldigt bra. Det finns i nuläget totalt fyra stycken Hunger Games-filmer. Se dem alla!

Narnia

Narnia är en väldigt bra bokserie. Narnia har också blivit till ett antal filmer som alla håller hög klass. Genren är fantasy och filmen handlar om ett grupp vanliga ungdomar som hittar en ny värld på andra sidan en klädgarderob. De är fantastisk bra filmer allihop,a men speciellt den första som jag verkligen rekommenderar.