Fantomen på Operan finns överallt

Den här filmen började som en bok år 1910 i Frankrike, skriven av Gaston Leroux. Handlingen är vi nog alla familjär med, vare sig om vi har sett någon version eller inte. En man med ett vanställd ansikte och otrolig röst bor under det stora operahuset i Paris. Han förstår för skådespelarna där, förutom för den vackra och otroliga sångerskan Christine. Fantomen driver huvudsångerskan till vansinne, bara för att Christine ska få huvudrollen. Hon vet ingenting om detta. Hans kärlek till henne blir så stark att han slutligen kidnappar Christine. En ung adlig herre, Christines barndomsvän, tar då upp jakten för att hitta den sköna mön och i slutändan dör Fantomen och Christine kan leva lycklig i alla sina dagar med sin räddare i nöden.

Känns det igen? Den här handlingen har dykt upp i flera uppsättningar på scen, i film, i spel och andra medier. Den första kända musikalen skedde 1986 av Sir Andrew Lloyd Webber och Charles Hart. Det blev en massiv succé och spelas än i dag på många ställen i världen.

En dramatisering på teve som blev väldigt känd är versionen från 1943 med Susanna Foster. De använda samma rekvisita som i operahuset i Paris men har gjort en del ändringar från originalmanuset och dragit ned på skräcktemat. Filmen har fått bra kritik genom åren och räknas som en av de bättre adaptionerna.

För den nya generationen är nog den senaste versionen den enda som de har sett. Fantomen på Operan från 2004 med Emmy Rossum som Christine. Den fick dålig kritik men hyllades av publiken. Här följer man originalmanuset lite närmare och skapar mer sexuell spänning mellan Fantomen och Christine.

Fantomen har också dykt upp i spel. Det började med en pinballmaskin 1990 och senare kom ett DOS-spel där du ska lösa mysteriet med Fantomen genom att hoppa fram och tillbaka i tiden. I dagsläget kan du njuta av Fantomen på Operan via en spelautomat. De har dock ändrat titeln men det går inte att missta vilken inspirationskälla de har haft. Via Big Fish Games hittar du ett “hidden- object-game” som bygger på boken. Denna typ av spel innehåller många pussel, slående grafiska bilder där du ska leta efter olika föremål och oftast bra röstskådespelare.